Galeri
Video

ERCİYES DAĞI

Türkiye’nin en yüksek dağlarından olan Erciyes, Kayseri İli’nin güneybatısında tek bir kütle durumunda yükselmektedir. Erciyes’in doruğu genel görünümü ile bir kubbeyi andırmaktadır. Dağın sel yatakları ile derin biçimde yarılmış, yer yer üst üste kubbelerden ve sırtlardan oluşmuş doruklarında, kabaca doğu-batı doğrultulu bir sağrı uzanmakta ve bu sağrı üzerinde iki tepe bulunmaktadır. Bunlardan biri olan 3917 m. yükseklikteki Büyük Erciyes, aynı zamanda dağın doruğunu oluşturur. İkinci tepeyse bunun batısında yer alan Safrakaya tepesi yada Küçük Erciyes’tir (2700 m).

Erciyes, III. Zaman ortalarından başlayarak çeşitli dönemlerde etkinlik gösteren, lav ve tüf püskürten eski bir yanardağdır. Bu özelliği ile Erciyes Dağı türlü yaştaki volkanlardan oluşmuş bir küme volkan olarak nitelendirilmektedir. Toros orojenez kuşağı ile İç Anadolu masifleri arasındaki alanda, püskürmelerle ortaya çıkan kuzeydoğu-güneybatı doğrultulu dağların en önemlisi olan Erciyes, özellikle pontiyen, pliyosen ve pleistosendeki yanardağ püskürmeleri sonucu bir stratovolkan (tabakalı volkan) olarak yükselmiştir. Erciyes Dağı’nda bugünkü ana volkan konisi, bazaltlı lavlarla oluşan eski volkan temelinin, daha sonra kıvamlı andezit lavlarının püskürmesi sırasında iç basınç sonucu parçalanmasıyla açılan çukurda oluşmuştur. Ana doruğun doğusunda, dağı bir yay biçiminde çeviren Koç Dağı’nın eski volkanın kalıntısı olduğu sanılmaktadır. Bu arada dağın püskürmeleri sırasında ortaya çıkan lav, tüf, dışık (cüruf) ve lapilliler (yanardağ çakılı) yaklaşık 100 km. uzaklığa dek yayılmış ve bu volkanik malzemeler, Erciyes Dağı’nın çevresindeki tepe ve platoların bugünkü yapısını belirlemiştir.

Kış sporları ve dağcılıkta ülkenin en bilinir merkezlerinden olan Erciyes Dağı’nın kayak pistleri, aynı zamanda dünyadaki en iyi kayak pistlerinden biri. Dağın doğu yamacında 2000 ila 2900 metre yüksekte bulunan Tekir Yaylası da kış sporlarının merkezi konumunda. Buzul tırmanışları ve dağcılığın yanında, bahar ve yaz aylarında da bitki örtüsünün canlılığıyla piknikçiler ile trekkingcilerin gözdesi olan yaylanın balı ve yaban atları da meşhur. Uludağ, Palan döken Kayak Merkezleri gibi popüler ve profesyonel seviyedeki Erciyes Kayak Merkezi 1989 yılında da uluslararası kayak merkezi olarak ilan edilmiş. Farklı disiplinlerdeki kayak yarışlarının da düzenlendiği ve kar kalitesinin yüksek olduğu dünyada çok az bulunan toz karla kaplı Erciyes Dağı pistleri, yüzde otuz ila on arasında eğime sahip. Pistin başlangıç noktasından bin beş yüz metreye kadar olan bölümü ise gece kayağı için ışıklandırılmış. Kayak pistinin yakınlarında saatte 1250 kişi taşıma kapasiteli ve 3000 metre uzunluğunda bir telesiyej bulunuyor. Telesiyejden inince dağcıların kamp yeri olan Çoban İni’ne yürüyerek 3 saatte ulaşılıyor. Ayrıca her biri 1500 metre olan 2 teleski ve üç baby-lift de bulunuyor. Çoban İni’nden Şeytan Deresi’nin ağzında yer alan Mola Taşı’na ise tırmanmak gerekiyor ve bu da yaklaşık bir saat sürüyor.

Erciyes Dağı aynı zamanda bir aktivite merkezi. Engebeli yollara göre tasarlanmış özel bisikletlerle yokuş aşağı akrobasi yapılan Downhill sporu için parkurlar ilk ve tek olarak Erciyes’te yapılmış. Bu pistlerde her yıl ülkenin başka bir yerinde yapılmayan yarışlar düzenleniyor. Uzun yol bisikletçilerinin katıldığı Bisiklet Günleri müsabakaları, dağ bisiklet turları, at ve ATV gezileri de adrenalini yükseltecek diğer etkinlikler. Parasailing gibi teçhizat gerektiren aktiviteler, geleneksel hale dönüşen Kar Taneleri ve uçurtma şenlikleri, çadır ve karavan kampları da farklı doğa tecrübesi yaşamak isteyenlere dağın sunduğu güzelliklerden.